fbpx

Gameverslaving

Mijn naam is Sjoerd van Triest. Ex-gebruiker, maar nu al jaren vrij van alle verslavende middelen. Tegenwoordig werkzaam als ervaringsdeskundige professional in de verslavingszorg. Door middel van het schrijven van blogs over onderwerpen binnen dit kader hoop ik taboe doorbrekend te zijn en mensen in beweging te krijgen om stappen te ondernemen. Ook heb ik als doel om het stigma rond verslaving op te heffen. Verslaving komt voor in alle lagen van de bevolking en kijkt niet naar geaardheid, ras of cultuur. De ziekte verslaving is progressief en het is ongeneselijk. Wel is er goed mee te leven, wanneer je hulp aanvaardt en de wil hebt om aan je probleem te werken.

De kennis over de verschillende onderwerpen komt uit studie, literatuur en eigen ervaringen. Sommige ervaringen zijn heftig, maar de feiten liegen niet. Het wil niet zeggen dat wanneer je een aantal ervaringen herkent dat je een probleem hebt en ik ben niet de persoon die dat voor jouw mag bepalen. Ik wil informeren en het bespreekbaar maken. In deze blog heb ik het over gameverslaving.

Hoe ontstaat een gameverslaving?

Een gameverslaving is een verslaving aan een gewoonte. Wat begon als een leuke hobby is uitgegroeid in een obsessie die keer op keer wordt verkozen boven alle andere dagelijkse bezigheden. School, werk, sport of hobby’s, er is niets belangrijker dan gamen. Het lijkt wel of de game bepalend is voor de toestand van bijvoorbeeld het gezin.

Een gameverslaving komt al voor bij hele jonge kinderen en komt meer voor bij jongens dan bij meisjes. Het ontwikkelen van een gameverslaving gaat niet van de ene op de andere dag. Hoe langer en vaker je speelt, hoe moeilijker het wordt om te stoppen. Dit komt doordat er geen einde komt aan werelden en het spel zo is gemaakt dat er altijd weer wat achteraan komt. “Nog even kijken wat dan komt, en dan stop ik”. Je wordt het spel bijna ingezogen. Je wordt beloond voor je speelgedrag met een nieuwe wereld, karakter of wapen. Je hersenen maken allemaal prettige stofjes aan waar je je gelukkig en onoverwinnelijk door voelt. Speel je niet dan heb je ook niet dat gevoel. Haal je een wereld of level niet, moet er net zolang worden doorgespeeld totdat dit wel wordt bereikt. Met alle gevolgen van dien.

De game industrie is heel groot en heel breed georiënteerd. Voor elke doelgroep is er wel een spel te vinden. Online, offline, op een spelcomputer of op je mobiel, overal en altijd kun je een andere wereld in stappen. Het is heel erg leuk wanneer je hier verantwoord mee om kunt gaan. Een avondje FIFA met vrienden, of twee uurtjes Fortnite na het eten wanneer je huiswerk af is. Super man! Lekker doen en geniet ervan! Het wordt verontrustend wanneer jouw sociale leven eronder gaat lijden. Je feestjes afzegt, niet meer naar de voetbaltraining gaat of stiekem gaat gamen. Wat ook veel voorkomt is dat kinderen zich prettiger voelen in de online wereld. Het is anoniem, een ander personage, een andere wereld. Kortom; online voel ik me stoer en gewaardeerd, in de realiteit gepest en eenzaam. Dat is heel erg verdrietig en zou niet mogen. Ieder mens verdient het om gelukkig te zijn.

Een ander verontrustend onderdeel van games is het gok- en koopelement die in deze spellen is ingebouwd. Wanneer je een wereld of level niet haalt, heb je nog de gelegenheid om deze te kopen of om te gokken. Voor € 5,- mag je drie keer aan het rad draaien, “en maak je kans op”, of voor € 10 koop je dit level af. De aanbiedingen en pop-ups vliegen je om de oren en je moet sterk in je schoenen staan, wanneer je hier niet in meegaat. Dit is zeer verontrustend omdat we bij wet hebben afgesproken dat je in Nederland niet mag gokken onder de 18 jaar oud, dit omdat hersenen nog niet volgroeid zijn en ze extra vatbaar zijn voor het ontwikkelen van een gokverslaving.

Symptomen van een gameverslaving

Hieronder volgen een aantal symptomen die voorkomen bij een gameverslaving;

  • Ontkent het probleem
  • Speelt stiekem
  • Reageert agressief wanneer hij moet stoppen
  • Slaapt slecht
  • Vermijdt sociale contacten
  • Steelt geld/creditcard om ‘verder’ spelen te kunnen bekostigen
  • Geeft meer geld uit dan dat er binnen komt
  • Spendeert meer tijd online dan offline

Het herkennen van een gameverslaving is ontzettend moeilijk en er is een groot verschil tussen verslaving en een fanatieke gamer die zijn grenzen kent. Ik ken genoeg gasten die hun controller door de kamer gooien wanneer ze verliezen met FIFA, zijn zij verslaafd? Nee! Extreem fanatiek? Wellicht! Het is niet aan mij om daar over te oordelen en het is ook niet aan mij om voor een ander te bepalen of ze een verslavingsprobleem hebben. Wat ik wel weet is dat er hulp is om aan jouw probleem te werken en dat ook jij het verdient om gelukkig te zijn!

Een aantal tips voor ouders;

  • Maak duidelijke gametijden en zorg dat ze worden nageleefd
  • Weet welk spel er wordt gespeeld
  • Kijk mee met je kind
  • Geef niet zomaar geld
  • Laat je niet manipuleren; ‘Mam ik kom zo level is bijna klaar’ het is nooit klaar
  • Weet wat er in je kind omgaat
  • Maak problemen bespreekbaar

Ik hoop dat je dit een klein beetje geholpen heeft, ik hoop ook wanneer dit voor jouw van toepassing is je ooit de weg van herstel gaat vinden. Het is spannend, maar super vet! Het ga je goed.

Sjoerd van Triest