Hoe herken je een verslaving?
Als je vermoedt dat iemand verslaafd is, maar dit niet zeker weet, kan het lastig zijn om hierover een gesprek aan te gaan. Het is ook mogelijk dat je zelf een verslaving hebt, maar je hier nog niet van bewust bent. Daarom is het belangrijk om het volgende te weten hoe herken je een verslaving? Als iemand zich bewust is van zijn of haar verslaving, is het gemakkelijker om deze te behandelen. Bovendien kan een vriend, familielid of collega de verslaafde beter helpen als ze weten wat er speelt. Praten kan namelijk een wereld van verschil maken voor iemand met een verslaving. Maar hoe herken je een verslaving? Hieronder benoemen wij enkele kenmerken die kunnen helpen bij het bepalen of jijzelf of een naaste een verslaving heeft. Op deze manier wordt het makkelijker om een gesprek aan te gaan en hulp te bieden.
Kenmerken van een verslaving
Het herkennen van een verslaving kan worden gedaan aan de hand van enkele kenmerken, maar het is belangrijk om te onthouden dat deze niet altijd betekenen dat iemand verslaafd is. Bijvoorbeeld bij een alcoholverslaving kan iemand snel als alcoholist worden gezien, terwijl dit niet het geval is. Het herkennen van een verslaving is daarom niet gemakkelijk. De symptomen van een verslaving kunnen echter helpen bij het identificeren ervan. Maar hoe herken je een verslaving? Hieronder benoemen wij enkele kenmerken van een verslaving.
- Gebruik van verslavende middelen of gewoontes gebeurt steeds vaker, sneller en meer.
- Stiekem gebruikmaken van middelen of gewoontes uitvoeren en dit proberen te verbergen.
- Voor het verkrijgen van de middelen worden er steeds meer risico’s genomen.
- Ervaren van ontwenningsverschijnselen zoals rusteloosheid, trillen en spanning wanneer er niet gebruikt kan worden.
- Het niet nakomen van beloftes om te stoppen of te minderen en dit maar blijven uitstellen.
- Afhankelijkheid van middelen of gewoontes leidt vaak tot mindere prestaties of school en werk door steeds slechter of niet meer plannen.
- Financiële problemen doordat geld besteed wordt aan de verslaving, waardoor rekeningen niet of slecht betaalt worden.
- Afzeggen van afspraken en minder sociale contacten, steeds meer in isolement leven.
Interventie bij een verslaving
Het kan erg lastig zijn om te praten met iemand die mogelijk verslaafd is. Vaak zal de verslaafde de verslaving ontkennen of beweren dat de middelen of gewoontes gebruikt worden om verschillende problemen op te lossen. Echter is de verslaving vaak juist de oorzaak van de verschillende problemen. Gelukkig is er hulp beschikbaar voor de verslaafde en het is belangrijk om het gesprek met hem/haar aan te gaan en te proberen hem/haar te bewegen om hulp te accepteren. Als je het lastig vindt om het gesprek aan te gaan, kan een interventie bij verslaving en herstelbegeleiding helpen. Het doel is om de verslaafde in beweging te krijgen en om de geboden hulp te accepteren. Op deze manier kun je de verslaafde helpen. Ben je zelf verslaafd en zoek je hulp? Herstellen van verslaving.nl kan jou hierbij helpen! Neem contact op en wij helpen met de weg naar herstel!