fbpx

Hoeveel zit jij in tweestrijd met je zelf om te stoppen met je verslaving

Ik kom steeds meer mensen tegen die in een innerlijke strijd zitten. De strijd tussen het goed en het kwaad. Heb jij, of zit jij ook in een tweestrijd om je verslaving aan te pakken. Denk niet dat je hierin een uitzondering bent. Iedereen worstelt hiermee en het is goed om hierover te praten met anderen. Stop je tweestrijd of innerlijke strijd niet weg.

Innerlijke strijd uit de praktijk

Met een cliënt heb ik de worsteling tussen goed en kwaad besproken.  Gezamenlijk hebben en een artikel over twee wolven gelezen. Dit artikel geeft een mooi en duidelijk beeld over het voeden van de krachten die in ons leven.  Dit heeft mij zodanig geïnspireerd om hier zelf een artikel over te schrijven. Voor het verhaal over de twee wolven wil ik je verwijzen naar: (bron: https://365smiles.net/nl/het-echte-verhaal-van-de-2-wolven/)

Mijn eigen tweestrijd tijdens mijn verslaving

Voor mij zelf heb ik jaren die strijd niet gehad. Of aangedurfd.  Onbewust of negerend voedde ik altijd het slechte in mij. Voelde me kwaad, angstig, verdrietig , jaloers, minderwaardig,  schuldig en ga zo maar door.

Hierdoor bleef ik hangen in het kwade in mij. Alles wat ik aanpakte zou toch niet goed gaan. Ik ben toch niet zo goed als die andere. Het gaat mij niet lukken als ik er aan begin. Dus begon ik er maar niet aan. En dingen die ik goed kon waren over het algemeen negatief. Ik loog of bedroog en manipuleerde iedereen.

Heb jij ook dat je het slechtste in je naar boven haalt. Maak jij ook dingen zo groot. Vertel je ook tegen jezelf dat je toch niet kunt stoppen met alcohol drinken of drugs gebruiken. Heb jij dezelfde excuses als mij destijds. Niet vreemd, die hebben we allemaal.

Totdat ik besefte dat ik de verkeerde wolf voedde

Op een gegeven ogenblik had ik momenten,  gedachten, dat ik wilde stoppen. Ik wilde mijn leven gaan verbeteren. Alleen hadden de negatieve gedachtes de overhand. Ze wonnen het keer op keer van de goede gedachtes. Hoe ik ook mij best deed om te stoppen met gebruiken, het lukte mij niet. De reden weet ik nu wel. Ik voedde nog altijd de negatieve gedachtes. Ik was die aan het verheerlijken. Steeds meer die tweestrijd. Stoppen – Doorgaan – Stoppen – Doorgaan. Gek werd ik ervan. Dit kon ik niet alleen. Ik koos voor interventie!

Superblij dat ik in de kliniek te horen kreeg dat ik een keuze had. Hoe is dat bij jou? Heb jij een keuze? Ja, die heb je zeker.

Ook jij staat niet alleen in je tweestrijd om te stoppen

Nu inmiddels ben ik erachter gekomen dat er in ieder mens. Dus ook in mij iets goed zit. In mij zit vreugde. In mij zit hoop. In mij zit liefde. In mij zit trouw. In mij zit nederigheid. In mij zit compassie. In mij zit vriendelijkheid. In mij zit geloof. Dit allemaal zit in mij en nog veel meer goede en positieve eigenschappen.

Ik leerde dat het negatieve en positieve allebei in mij zit en nog steeds. Alleen kies ik er nu bewust voor ik ermee doe.

Welke eigenschappen voed ik het meeste. Vandaag de dag kies ik steeds meer om mijn positieve eigenschappen te voeden. Daarom voel ik me ook steeds beter.

Vraag hulp en ga het goede in jou voedden.

Wil jij ook meer van jouw positieve eigenschappen gebruik maken.  Wil je leren hoe je beter met jouw negatieve eigenschappen om leert gaan. Weet dan dat velen je al voor zijn gegaan. Weet dat ook jij dit kunt. Weet dat er hulp is. De eerste stap is alleen wel aan jou. Kijk bij jou in de buurt uit naar een herstelcoach. Vraag je huisarts of andere hulp instantie om je te begeleiden. Of bel mij, ook dat mag jij gewoon doen.

Big hug, Erwin

www.erwinsengers.nl