Sjoerd is verslavingscoach: ‘Als ik geen hulp had gezocht, was ik er niet meer geweest’
Sjoerd van Triest (34) wist al jaren dat hij een ernstig drank- en drugsprobleem had. Toch durfde hij de stap naar professionele hulp niet te zetten. Pas toen zijn zus kwam checken of hij nog leefde, ging er een knop bij hem om.
‘Kom op man, je bent toch een kerel? Laat die alcohol en drugs gewoon staan en bewijs dat je ballen hebt. Of heb je geen wilskracht?’ Dit soort stigmatiserende uitspraken hoorde Sjoerd maar al te vaak. Hij wilde ook echt wel stoppen, maar langer dan drie dagen clean blijven lukte hem simpelweg niet. “Hoe vaker ik dit hoorde, des te meer ik erin ging geloven dat ik een zwakkeling was. Het probleem werd hierdoor alsmaar erger.”
Op jonge leeftijd begonnen met drinken
Sjoerd begon op veertienjarige leeftijd al met alcohol drinken. Niet vaak, maar als hij dronk was het altijd te veel. Op zijn achttiende kwam hij voor het eerst in aanraking met cocaïne. Toen zes jaar later zijn moeder overleed aan kanker, nam het drank- en drugsgebruik extremere vormen aan. “Achteraf gezien was dit een uitweg om maar niet stil te hoeven staan bij mijn verdriet”, legt Sjoerd uit.
Ondanks dat Sjoerd wel inzag dat hij veel dronk en snoof, besefte hij niet dat hij daadwerkelijk verslaafd was. “Het was een fase. Ik was gewoon zielig, morgen zou ik wel stoppen en wordt alles beter. Maar dat lukte niet en ik schaamde me hier enorm voor. In plaats van hulp te zoeken, loog ik over mijn situatie en zei ik dat ik alles onder controle had.”
Geen hulp durven zoeken
Waarom was die drempel zo hoog om professionele hulp te zoeken? “Dat heeft te maken met het stigma dat de maatschappij op een verslaafde drukt”, zegt Sjoerd. “Helaas wordt een verslaafde in onze maatschappij gezien als uitschot, dom of een zwakkeling. Ik was ervan overtuigd dat mij iets mankeerde. Je weet wel: eens een verslaafde, altijd een verslaafde. Inmiddels heb ik geleerd dat verslaving een ziekte is waar je niks aan kunt doen en dat het je overkomt.”
Verslaving is een ziekte waar je niks aan kunt doen
Sjoerd begrijpt wel waar deze stigmatiserende uitspraken vandaan komen, want verslavingsgedrag gaat gepaard met leugens en bedrog. “Ik snap heel goed wanneer jouw dierbare keer op keer met valse beloftes komt, je vanzelf uitkomt bij dit stigma. En hierdoor ging ik ook aan mezelf twijfelen.”
Nodig om te functioneren
Maar je kiest er toch zelf voor om te drinken of een lijntje te nemen? “Zo simpel is het niet”, zegt Sjoerd. “Niemand denkt op een festival van goh, laat ik nu een pilletje nemen en ervoor zorgen dat ik over vijftien jaar geen werk, huis en relatie meer heb. Het klopt inderdaad dat je wel de keuze maakt om te gaan gebruiken, maar niet dat je ervoor kiest om uiteindelijk verslaafd te raken aan een middel.”
Je kan er wél voor kiezen om je verantwoording te nemen voor je verslaving en hulp te zoeken
Het is wetenschappelijk bewezen dat verslaving een chronische hersenziekte is die iedereen kan treffen. Sjoerd: “Men noemt het niet voor niets gedragsveranderende middelen. Zowel op korte, maar ook op de lange termijn is er veel verandering in de hersenen. Hierdoor heb je het middel echt nodig om te kunnen ‘functioneren.’ De gevoeligheid voor een middel is er. Je kan er vervolgens wél voor kiezen om je verantwoording te nemen voor je verslaving en hulp te zoeken.”
Van verslaafde naar herstelcoach
Uiteindelijk laat Sjoerd zichzelf opnemen in een verslavingskliniek. “Als ik geen hulp had gezocht, was ik er niet meer geweest.” Inmiddels is deze Tukker ruim vijf jaar clean en heeft hij de hbo-opleiding verslavingskunde afgerond. Daarnaast is ook gespecialiseerd in herstelcoaching. Met zijn bedrijf Verslavingscoach Twente helpt hij anderen hun verslaving te overwinnen en te begeleiden naar herstel. “Het is hard werken, vooral aan het begin van het traject. Maar één ding is zeker: het ontbreekt een verslaafde niet aan wilskracht. Want als jij bereid bent om door weer en wind drank of drugs te scoren, ben je behoorlijk daadkrachtig.”
De eerste maanden zijn kritisch
Met alleen een klinische opname ben je er niet. Volgens Sjoerd is juist een intensief nazorgtraject essentieel om goed in herstel te komen. “Herstellen doe je in je eigen omgeving en de eerste maanden zijn kritisch”, benadrukt Sjoerd. “Tijdens je behandeling in een kliniek zijn er nauwelijks triggers, is er continu controle en je wordt aangesproken op je gedrag en verantwoordelijkheden. Zodra je thuis komt is dat weg en moet je alles zelf doen. Lukt dat je ook? Of laat je de eerste dag al wat structuur vieren, sluit jezelf op in huis en neem je geen verantwoordelijkheid voor je herstel? Dat kan een tijdje goed gaan, maar dan is de wilskracht op en ga je weer voor de bijl. Met alle gevolgen van dien.”
Herstelcoaching
Om deze reden begeleidt Sjoerd en zijn team de hulpbehoevenden altijd in hun eigen omgeving. “Actie is het sleutelwoord van het herstelproces. We hebben veel fysieke contacturen en zorgen ervoor dat onze cliënt weer actief deel gaat nemen aan de maatschappij. We werken aan veel verschillende leefgebieden, zoals lichamelijke en geestelijke gezondheid, werk en opleiding, dagbesteding en hobby’s en sport.”
Op deze manier verkleint de kans op terugval en vergroot je de zelfredzaamheid. “Sport zit ook inbegrepen in onze dienst, net zoals een speciaal ontwikkeld programma voor de naasten. We zorgen voor structuur en laten onze cliënten inzien dat het leven ook prima is zonder alcohol en drugs. Dit heet herstelcoaching en is een particuliere dienst die niet wordt vergoed door de ziektekostenverzekeraar.”
Dat ik hoop mag brengen waar twijfel heerst
Hulp nodig?
Herken jij je in Sjoerds verhaal? Of ken je iemand in jouw omgeving die Sjoerds hulp heel goed kan gebruiken? Op de website van Verslavingscoach Twente vind je meer informatie over ambulante begeleiding, herstelcoaching en interventies. Ook kun je direct contact opnemen door het contactformulier in te vullen of te bellen naar 0639445453.