fbpx
Van uitstel komt afstel | Verslavingscoach Twente

Van uitstel komt afstel

Dat is een bekende uitdrukking die wellicht menigeen bekend in de oren klinkt. Deze uitdrukking die je er voor moet waarschuwen dat wanneer je je probleem niet direct aanpakt, je het waarschijnlijk nooit gaat aanpakken, of veel te laat. Deze uitdrukking heb ik als jongen vaak moeten horen van mijn ouders en ze hadden elke keer gelijk. Aanmelden voor een studie, te laat, geen studie! Aanmelden voor studiefinanciering, te laat, eerste maanden geen studiefinanciering en Ov-jaarkaart! Huiswerk? Een dag voor een tentamen voor het eerst het boek open, gezakt! Tal van dat soort uitstelgedrag door mijn hele leven heen. Niet dat ik niet wilde, ik wilde alles, maar ik wilde er zo min mogelijk voor hoeven doen. Ik vermeed alles wat maar een beetje moeite koste en ik moeilijk vond. Hulp vragen kwam niet voor in mijn vocabulaire. Keer op keer was er spanning en gezeur!

Dat uitstel (vermijding) gedrag herkent (bijna) iedereen die zich kan identificeren met verslavingsgedrag. Verslaving wat voor het grootste gedeelte bestaat uit het vluchten en vermijden uit de realiteit. Of je nu gamet, gokt, drinkt of rookt in essentie komt het allemaal op het zelfde neer. Hoe langer iemand in gebruik blijft, hoe meer uitstel gedrag iemand gaat vertonen. Betalingen worden uitgesteld, het openen van post wordt vermeden, enige vorm van verantwoordelijkheid nemen voor een gezond leven wordt uitgesteld. Er is altijd wel weer een reden te verzinnen om geen hulp te zoeken. Het komt er op neer, dat hoe meer uitstelgedrag er is en hoe meer weerstand op het zoeken van hulp, hoe meer reden om het juist wel hulp te zoeken.

Als ik kijk naar de praktijk van vandaag de dag, het is juni 2021. Komen we langzaam aan uit een nare tijd en de cafés, restaurants en terrassen gaan weer open, het EK voetbal staat voor de deur en het is (wordt) zomer, voor het najaar staan er zelfs alweer festivals gepland. Dit klinkt allemaal super leuk en ik snap best dat het weerstand oproept om hulp te zoeken, maar het is wel het beste om te doen. Er is namelijk altijd wel weer een nieuwe reden te bedenken om het weer uit te stellen. Van uitstel komt afstel en afstel bij verslaving kunnen hele vervelende gevolgen hebben.

In mijn laatste weken van gebruik (juni 2016) was ik tot de dag van mijn intake gesprek voor de behandeling, aan het proberen om het geheel naar mijn hand te zetten. Ik kan mij nog herinneren dat ik aan de casemanager van de kliniek vroeg of ik niet in plaats van de vrijdag, op maandag mocht worden opgenomen, omdat ik op vrijdag nog een vrijgezellenfeest had van een goede vriend. Dat kon niet zei ze. Er is nu een bed vrij. Ook weet ik nog dat ik met mezelf ging onderhandelen om de behandeling over de zomer heen te tillen, want mijn favoriete voetbalclub speelde voor het eerst in de historie Europees voetbal. En dat kon ik toch niet missen. Ja dat kon ik wel missen, want ik had geen rooie cent om een kaartje te kunnen kopen, laat staan dat ik mij nog kon concentreren op het kijken van een voetbalwedstrijd. Ook duurde het nog een week of 4 en ik wist niet eens hoe ik die tijd door zou moeten komen. Uiteindelijk ben ik in behandeling gegaan en dat is tot op de dag van vandaag de beste en de gezondste keuze geweest die ik ooit heb gemaakt. Niet meer uitstellen, NU aanpakken je probleem!

Hoe langer je een probleem of doelstelling uitstelt, hoe moeilijker het wordt. Niet alleen met verslavingsproblemen, maar met alles. Het probleem is het niet waard om het uit te stellen. Jij bent veel meer waard.

Wanneer je hulp nodig hebt bij het vinden van een goede behandeling, ik help je graag op weg. Bel of app me en stop nu met uitstellen. 0639445453

Op een gezonde zomer! Sjoerd