fbpx

Waarom is alcohol verslavend?

Hoewel veel mensen wel eens een drankje nemen op het terras, bij een verjaardag of andere gelegenheden, zijn er ook mensen die alcohol drinken vanwege het effect ervan op de hersenen. Maar waarom is alcohol verslavend? Langdurig alcoholgebruik kan leiden tot aanpassingen in de hersenen. Hierdoor worden de hersenen minder gevoelig voor dopamine, een stof die betrokken is bij het beloningssysteem van de hersenen. Doordat er minder dopamine vrijkomt bij hetzelfde aantal alcoholconsumpties, is er meer alcohol nodig om het gewenste effect van alcohol te ervaren. Dit kan leiden tot een toename van de alcoholinname en uiteindelijk tot een alcoholverslaving.

Naast genetische aanleg speelt ook de impact van heftige gebeurtenissen in het leven een rol bij de ontwikkeling van alcoholverslaving. Hierbij kun je denken aan onder andere oorlogstrauma, misbruik, overlijden en andere stressvolle situaties. Ook kunnen sociale factoren zoals vriendengroepen, school-, werk- of relatieproblemen invloed hebben op het ontstaan van een alcoholverslaving. Kortom, waarom is alcohol verslavend? Dankzij de verslavende eigenschappen en een combinatie van verschillende factoren.

Alcoholverslaving

Waarom is alcohol slecht voor je?

Het drinken van alcohol heeft aanzienlijke gevolgen voor het lichaam. Zodra alcohol in je bloedbaan terechtkomt, heeft het invloed op je hele lichaam. Maar waarom is alcohol slecht voor je? Omdat het schadelijke effecten kan hebben op verschillende organen en systemen in het lichaam. De impact van alcohol hangt natuurlijk af van de hoeveelheid alcohol die wordt gedronken en de snelheid waarmee het wordt geconsumeerd. Hier zijn enkele mogelijke gevolgen van langdurig en overmatig alcoholgebruik en waarom alcohol schadelijk kan zijn voor je gezondheid:

  • Hersenschade, zoals geheugenproblemen of het syndroom van Korsakov.
  • Bewusteloosheid en coma bij overmatig alcoholgebruik.
  • Hart- en vaatziekten, zoals hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, hartinfarcten en beroertes.
  • Verhoogd risico op kanker in organen zoals keel, slokdarm, borst, lever en darmen.
  • Uit onderzoek blijkt dat overmatig alcoholgebruik kan leiden tot meer dan 200 verschillende ziektes, waaronder 15 soorten kanker.

Wat doet alcohol met je gedrag?

Het belangrijkste wat je moet weten over alcohol is dat het een dempend middel is. Dit betekent dat alcohol je stemming en gevoelens kan onderdrukken in plaats van verbeteren. Dit vormt een groot gevaar wanneer alcohol wordt gebruikt om emoties te verdoven. Je hersenen slaan dit op en bij negatieve gevoelens kan je brein signalen afgeven om alcohol te drinken. Naast de belonende effecten en de schadelijke gevolgen van alcoholgebruik, kan alcohol ook aanzienlijke invloed hebben op gedrag. Enkele mogelijke effecten van alcohol op gedrag zijn:

  • Verminderde remmingen: Alcohol kan remmingen verminderen, wat kan leiden tot risicovol gedrag zoals roekeloos rijden, agressie of impulsieve beslissingen.
  • Verminderde motorische coördinatie: Alcohol beïnvloedt de motorische coördinatie, wat kan leiden tot ongevallen en verwondingen, zoals valpartijen.
  • Stemmingswisseling: Alcohol kan je stemming beïnvloeden en kan leiden tot prikkelbaarheid, depressie en angst.
  • Slaapstoornissen: Hoewel alcohol vaak wordt geassocieerd met het vergemakkelijken van het inslapen, kan het de kwaliteit van de slaap verstoren en leiden tot slaapstoornissen.
  • Verslechterde cognitieve functie: Alcoholgebruik kan de cognitieve functie verminderen, zoals verminderde concentratie, geheugenproblemen en verminderde oordeelsvorming.

Het is belangrijk om te begrijpen dat de effecten van alcohol op gedrag kunnen variëren afhankelijk van de individuele gevoeligheid, de hoeveelheid alcohol geconsumeerd en de omstandigheden waarin alcohol wordt gebruikt. Het is altijd verstandig om verantwoordelijk om te gaan met alcohol en de mogelijke gevolgen van alcoholgebruik op gedrag in overweging te nemen.

Heb je vragen, opmerkingen of behoefte aan meer informatie?

Als je vragen hebt over de effecten van alcohol op gedrag, waarom alcohol verslavend is, of als je meer wilt weten over waarom alcohol schadelijk kan zijn, neem dan contact met ons op. Merk je dat je zelf verslaafd bent aan alcohol of dat je hiermee worstelt? Of zie je dat een naaste van jou een alcoholverslaving heeft? Herstellenvanverslaving.nl kan je helpen op basis van onze kernwaarden! Met interventie, herstelbegeleiding en goede nazorg van onze herstelcoach kun je of je naaste de alcoholverslaving achter je laten. Daarnaast kan Herstellenvanverslaving.nl ook ondersteuning bieden bij andere vormen van verslaving. Bezoek onze website voor meer informatie.