fbpx

Wat is een medicijnverslaving?

Iedereen neemt af en toe wel eens medicatie in wanneer hij of zij zich niet lekker voelt, denk bijvoorbeeld aan een paracetamol. Daarnaast wordt er ook medicatie gebruikt bij ziekte of andere aandoeningen. Echter is er altijd een gevaar dat er een medicijnverslaving wordt opgebouwd. Ongeveer een half miljoen mensen in Nederland zijn verslaafd aan medicijnen. Maar wanneer heb je een medicijnverslaving? Wanneer je verslaafd bent aan medicijnen, dan heb je het idee dat je niet zonder de medicijnen kan. Daarom wil je steeds weer de medicijnen gebruiken, maar raakt je lichaam ook gewend aan het medicijn. Hierdoor heb je steeds meer nodig en wordt jouw lichaam afhankelijk van het medicijn. Een verslaving aan medicatie lijkt onschuldig, maar kan grote gevolgen hebben. Daarnaast brengt een medicijnverslaving ook diverse risico’s met zich mee. Daarover hieronder meer.

Medicijnverslaafd? Dit zijn de risico’s van een medicijnverslaving

Gebruik jij bijvoorbeeld wel eens slaap- en kalmeringsmiddelen of neem jij regelmatig pijnstillers in? Dan heeft het gebruik van onder andere deze medicijnen de volgende risico’s:

  • Jouw lichaam kan gewend raken aan de medicijnen, maar raakt daardoor ook afhankelijk van de medicijnen. Ook zal je steeds meer medicatie nodig hebben.
  • Sommige medicijnen hebben werkzame stoffen die het lichaam afbreken. Door het dagelijks slikken van deze medicijnen kan er een ophoping ontstaan en volgen er vervelende bijwerkingen. Denk aan hoofdpijn of het gevoel van somberheid.
  • Neem jij medicijnen in? Bekijk dan goed of je met die medicatie het verkeer in mag gaan. Vaak staat dit duidelijk op de verpakking vermeld. Anders kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan wanneer je de weg opgaat.
  • Alcohol en benzodiazepines versterken elkaar en gaan niet samen. Want beide middelen zijn verdovende middelen, waardoor ze elkaar en daardoor het effect versterken.
  • Sommige medicijnen en een zwangerschap gaan ook niet samen. Want de stoffen kunnen bij de baby of in de moedermelk terecht komen.

Wat zijn de kenmerken van een medicijnverslaving?

Natuurlijk kun je jouw medicijnverslaving verbergen, maar toch zijn er wel enkele kenmerken waaraan je kunt herkennen wanneer iemand een medicijnverslaving heeft. Zo zijn er geestelijke kenmerken en lichamelijk kenmerken van een medicijnverslaving. Geestelijke kenmerken zijn lastig te zien voor de buitenwereld, maar hier kun je spreken over de afhankelijkheid van het medicijn. Daarnaast kan het slapeloosheid, angst, depressie of verwardheid meebrengen. Lichamelijk kenmerken zijn beter te zien en daarbij kun je denken aan:

  • Rusteloosheid
  • Iemand is erg prikkelbaar
  • Spierpijn
  • Trillen
  • Misselijkheid

De lichamelijke kenmerken zijn vaak ontwenningsverschijnselen en verdwijnen weer zodra het medicijn wordt gebruikt. De medicijnverslaving is op dat moment zover dat het lichaam afhankelijk is geworden van het medicijn.

Hulp bij medicijnverslaving? Wij kunnen jouw helpen!

Ben jij medicijnverslaafd, maar zou je graag willen stoppen met de medicijnen? Of ken jij iemand die medicijnverslaafd is? Dan kan Herstellen van Verslaving jou of de verslaafde helpen bij het stoppen of minderen van de medicijnen. Dankzij de juiste begeleiding en een naastenprogramma kun jij samen met jouw geliefden afrekenen met de medicijnen en de verslaving. Daarnaast sta jij na jouw traject er niet alleen voor. Want wij zorgen ook voor goede nazorg. Heb jij vragen, wil jij meer informatie of is het organiseren van een interventie nodig? Dan kun je contact opnemen met Herstellenvanverslaving.nl. Wij helpen jou graag verder en gaan samen werken aan een leven zonder verslaving!