fbpx
Hoe verslavend is coke?

Hoe verslavend is coke?

Hoe verslavend is coke?

Als we kijken naar het drugsgebruik in Nederland, is cocaïne na XTC de meest gebruikte drug in het uitgaansleven. Helaas realiseren niet alle gebruikers zich de ernstige risico’s van cocaïnegebruik. Om de vraag “hoe verslavend is coke?” te beantwoorden, is het belangrijk om het effect van cocaïne te begrijpen. Na enkele minuten na gebruik treedt de drug in werking en duurt de roes ongeveer 15 tot 30 minuten. Door de cocaïne komt dopamine vrij in de hersenen, wat een gevoel van blijdschap en geluk veroorzaakt.

Langdurig gebruik van cocaïne zorgt ervoor dat de hersenen meer dopamine produceren om een goede balans te behouden. Hierdoor moet meer cocaïne worden gebruikt om hetzelfde effect te bereiken. Als gevolg hiervan kunnen we de vraag “hoe verslavend is coke?” beantwoorden. Het gebruik van cocaïne één keer betekent niet direct dat er sprake is van een cocaïneverslaving. Het is echter belangrijk om te beseffen dat ongeveer 10 tot 15 procent van de mensen die één keer cocaïne gebruiken een grote kans hebben om verslaafd te raken. Hoewel eenmalig gebruik onschuldig lijkt, kan dit tot een cocaïneverslaving leiden!

De gevaren van coke of cocaïne gebruik

Let op! Het is belangrijk om te realiseren dat bijna iedereen verslaafd kan raken aan cocaïne en dat dit niet van de ene op de andere dag gebeurt. Dit maakt het zo verraderlijk. Het begint met experimenteren, bijvoorbeeld een keer cocaïne proberen met vrienden. De interesse wordt gewekt en het wordt meer recreatief. Het wordt alleen gebruikt op feestjes, festivals, etc. (maximaal 6 keer per jaar). Verder is het leven nog onder controle. Maar dan begint het steeds meer een gewoonte te worden om elk weekend cocaïne te gebruiken. Er worden zelfs gelegenheden bedacht om een “reden” te hebben om te gebruiken. Het gebruik wordt gepland. Tegelijkertijd brengt een cocaïneverslaving serieuze gevolgen met zich mee. In deze fase komt het vaak voor dat iemand te laat op het werk komt, afspraken afzegt en het gebruik bagatelliseert.

Vervolgens wordt het gebruik van cocaïne zeer problematisch. Er is steeds meer van het middel nodig, er worden meer leugens verteld en afspraken afgezegd. Het gedrag wordt steeds vreemder, omdat iemand “even snel iets moet doen”. Er beginnen barsten te ontstaan in het functioneren. Uiteindelijk raakt iemand steeds meer geïsoleerd en is 24/7 bezig met het gebruik, herstellen en verkrijgen van het middel. Alles staat in het teken van ‘het middel’. Iemand is niet meer in staat om te werken, te studeren, een goede partner te zijn, etc. Cocaïne is zeer verslavend.

Gevaren van cocaïne
Wanneer ben je coke verslaafd?

Wanneer ben je coke verslaafd?

Hoewel het lastig kan zijn om een verslaving te herkennen, zijn er altijd signalen die erop kunnen wijzen dat iemand verslaafd is aan cocaïne. Wil je weten wanneer iemand coke verslaafd kan zijn? Dan kunnen gedrags- en karakterveranderingen bijvoorbeeld vaak tekenen van een verslaving zijn. Ook zijn er lichamelijke kenmerken die kunnen wijzen op een cocaïneverslaving. Hieronder vind je een aantal van deze kenmerken, maar er zijn nog veel meer mogelijke lichamelijke kenmerken.

  • Uitgeput en neerslachtig wanneer er niet gebruikt kan worden.
  • Er is een mogelijkheid op spontane bloedneus.
  • Overmatig opgewekt of impulsief.
  • Omgekeerd bioritme, overdag slapen en juist in de nacht wakker.
  • Verminderde tot geen eetlust.
  • Verbaal of fysiek agressief gedrag.
  • Kans op hersenschade, epilepsie, hart en vaat ziekten, schade aan neus (schotje)

De mate van verslaving kan per persoon verschillen, maar als je een of meer van deze kenmerken herkent bij jezelf of bij iemand anders, kan het zijn dat er sprake is van een cocaïneverslaving. Het is belangrijk om in dat geval professionele hulp te zoeken en te beginnen met afkicken. Een cocaïneverslaving heeft namelijk niet alleen gevolgen voor de persoon zelf, maar ook voor zijn of haar omgeving. Dankzij onze herstelbegeleiding gaat de verslaafde samen met de specialist werken aan de weg naar herstel en is het mogelijk om de verslaving de baas te worden.

Cocaïneverslaving overwinnen? HerstellenvanVerslaving.nl kan helpen!

Zoek jij hulp of heeft jouw naaste hulp nodig? Herstellenvanverslaving.nl kan jou hierbij helpen! Neem contact op en we nemen de mogelijkheden graag met je door! Samen met een specialist kan het afkicktraject starten en zullen ervaringsdeskundigen jou tijdens het gehele traject blijven ondersteunen. Hierdoor staat de verslaafde er niet alleen voor in het traject, maar wordt het traject doorlopen samen met de specialist. Het gehele traject wordt gedaan met onze kernwaarden als basis. Dankzij deze kernwaarden is het mogelijk om de verslaving te overwinnen en het leven weer positief in te zien en op te pakken. Ook wanneer het een heel opgave lijkt, het overwinnen van een verslaving is niet onmogelijk! Neem nu contact op en maak een afspraak!