Vermoeden van een verslaving bij een werknemer? Wat kun je doen?
Verslavingen kunnen een impact hebben op verschillende aspecten van iemands leven. Want wat doet een verslaving met je leven? Niet alleen de persoonlijke relaties gaan eronder lijden, maar ook de professionele sfeer. Het vermoeden van een verslaving bij een werknemer is een beladen onderwerp dat met zorg moet worden behandeld. Wanneer je een vermoeden hebt van een verslaving bij een werknemer, dan kun je dat op verschillende manieren herkennen. Hierbij kun je denken aan gedragsveranderingen, prestatiedalingen en frequente afwezigheid. Het is essentieel om op een empathische en ondersteunende manier te handelen om de werknemer te helpen. Hieronder beschrijven wij enkele stappen die ondernomen kunnen worden om de werknemer te benaderen.
Stapsgewijs benaderen bij vermoeden verslaving van werknemer
Omdat verslaafden vrijwel nooit uit zichzelf hulp zoeken of toegeven een verslaving te hebben moet dit stapsgewijs gebeuren. Daarnaast zullen verslaafden een verslaving ook altijd eerst ontkennen. Daarom is het belangrijk om de volgende stappen uit te voeren om het vermoeden van een verslaving bij een werknemer voorzichtig aan te kaarten en bespreekbaar te maken.
- Stap 1: observeren van de werknemer. Voordat je het gesprek aangaat is het verstandig om bevestiging te zoeken. Is de werknemer bijvoorbeeld vaker ziek of afwezig? Is het werk dat gedaan wordt van mindere kwaliteit? Of merk je dat de werknemer minder geconcentreerd is? Dat kunnen tekenen van verslaving zijn.
- Stap 2: het gesprek aangaan. Wanneer het vermoeden met enkele kenmerken is bevestigd, dan kun je het gesprek aangaan. Plan daarom een vertrouwelijk privégesprek en leg jouw ondervindingen aan de werknemer voor. Stel hierbij open vragen en toon begrip tijdens het gesprek. Probeer om niet oordelend over te komen.
- Stap 3: Beleid en ondersteuning. Zorg ervoor dat de werknemer gehoord wordt en er niet alleen voor komt te staan. Wijs de werknemer op het aanwezige beleid en biedt ondersteuning met bijvoorbeeld de bedrijfsarts. Daarnaast kunnen bedrijfsprogramma’s of vertrouwelijke counseling ook van pas komen.
- Stap 4: Professionele hulp aanbieden. Daarnaast kun je ook professionele hulp aanbieden. Laat de werknemer bijvoorbeeld langsgaan bij een verslavingscoach om de verslaving te bespreken en de weg naar herstel in te slaan.
Omgaan met een verslaafde werknemer
Natuurlijk gaat er ook wat veranderen binnen de werksfeer. Doordat de verslaafde werknemer ook op de werkvloer ondersteuning kan gebruiken is het verstandig om op een gegeven moment ook de andere medewerkers in te lichten. In ieder geval degene waarmee veel samengewerkt wordt. Wanneer een werknemer verslaafd is, dan zijn er enkele manieren hoe er op de werkvloer ondersteuning kan worden geboden aan de verslaafde werknemer:
- Toon respect en empathie. Aangezien verslaving een medische aandoening is moeten vooroordelen en veroordelingen vermeden worden. Toon respect en empathie richting de verslaafde werknemer.
- Stel duidelijke grenzen. Zorg ervoor dat er duidelijke grenzen gesteld worden. Daarnaast moeten de consequenties ook duidelijk zijn wanneer er niet aan de gestelde grenzen wordt gehouden. Hiermee zorg je voor aanvaardbaar gedrag op de werkvloer.
- Toon interesse en betrokkenheid in het herstelproces. Door betrokken te zijn bij het herstelproces kan dit positieve gevolgen hebben. Door het volgen van behandeling, counseling en deelname aan de ondersteuningsgroepen zorg je ervoor dat de werknemer inziet dat hij of zij er niet alleen voor staat.
- Regelmatig het gesprek aan blijven gaan. Naast de betrokkenheid bij het herstelproces, is een regelmatige update ook erg belangrijk. Door de voortgang te bespreken en eventuele problemen te identificeren toon je interesse in het herstel en het gehele proces. Wederom laat je daarmee zien betrokken te zijn, maar ook dat de werknemer er niet alleen voor staat.
Professionele hulp van HerstellenVanVerslaving.nl
In situaties waarin de verslaving ernstig is, en professionele begeleiding noodzakelijk is, biedt Herstellen van Verslaving gespecialiseerde hulp. Met ervaringsdeskundigen en een toegewijd team van professionals, bieden wij ondersteuning op maat. Onze herstelbegeleiding vindt plaatst op basis van onze eigen kernwaarden. Daarmee willen wij de weg naar herstel inzetten samen met jou of de verslaafde werknemer. Door een intensief traject, maar ook dankzij goede nazorg, is een leven zonder verslaving ook voor jou of jouw medewerker mogelijk. Daarnaast kunnen wij dankzij onze nazorg de kans op terugval verkleinen.