Wat doet een verslaving met je leven?
Niemand kiest ervoor, maar veel mensen overkomt het, een verslaving. Maar wanneer je een verslaving hebt, hoe werkt een verslaving dan? Wanneer je een verslaving hebt, dan wordt je heel erg in beslag genomen door bijvoorbeeld het middel dat je gebruikt. Hierdoor wordt de interesse in andere zaken vermindert, waardoor je steeds minder oog hebt voor andere zaken en je steeds meer richt op de verslaving. Uiteindelijk zal je geen controle meer hebben over je eigen leven en steeds meer in een roes leven. Daardoor kunnen bijvoorbeeld depressies ontstaan en kun je grip op de werkelijkheid verliezen. Wanneer iemand verslaafd is, dan maakt dit meer kapot dan dat je lief is. Wat doet een verslaving met je leven? Die zet het totaal op de kop en neemt uiteindelijk de leiding in het leven, met de daarbij horende gevolgen. Daarom is een vroege interventie zo belangrijk om de verslaving niet de overhand te laten nemen.
Wat zijn de gevolgen van een verslaving?
Hoewel verslavingen er in verschillende soorten te vinden zijn, zijn de gevolgen te verdelen in enkele categorieën. Een verslaving zal niet alleen gevolgen voor jezelf hebben, maar ook voor de mensen om jou heen. Vaak heb jijzelf niet door hoeveel schade je aanricht bij de mensen die veel om jou geven. Enkele gevolgen van een verslaving zijn bijvoorbeeld:
- Lichamelijke problemen: Door bijvoorbeeld het gebruik van drugs of overmatig alcohol gebruik kunnen er lichamelijke problemen ontstaan. Denk aan hartklachten, uitputting van het lichaam of andere problemen.
- Psychische problemen: Wanneer de verslaving de overhand krijgt, heb je geen interesse meer in andere zaken en leef je steeds meer in je eigen wereld. Hierdoor kunnen er ook depressies ontstaan en andere psychische problemen voorkomen.
- Sociale problemen: Doordat een verslaving jouw gedrag verandert, maar ook de interesses aanpast, kan het zijn dat je geen tijd maakt voor je sociale contacten. Familie en vrienden worden afgestoten, zodat jij meer met de verslaving bezig kan zijn.
- Geldproblemen: Naast de sociale contacten zal het functioneren op het werk ook steeds slechter gaan. Dit kan zo erg oplopen, totdat je jouw baan verliest. Ook kunnen financiële problemen ontstaan omdat de verslaving veel geld kost, bijvoorbeeld bij het kopen van drugs en alcohol.
Hoe leven mensen met een verslaving?
Doordat de verslaving iemand volledig onder controle heeft, zal het gedrag gaan veranderen. Daarbij zal je bijvoorbeeld thuis of op het werk verschillende activiteiten verwaarlozen. Ook zal je minder tijd vrijmaken voor vrienden, familie en werk. Daarnaast zal je ook meer risicovol gedrag gaan vertonen door bijvoorbeeld onder invloed achter het stuur te kruipen. Doordat een verslaafde in zijn eigen wereld gaat leven worden andere delen van zijn “oude” leven afgekapt. Daardoor kunnen er binnen de persoonlijke relaties problemen ontstaan, waardoor je alleen komt te staan doordat iedereen afgestoten wordt. Het leven van mensen met een verslaving veranderd drastisch en heeft grote gevolgen en impact. Laat het daarom nooit zover komen, maar schakel hulp in!
Herstellen van een verslaving, dat is ook voor jou mogelijk!
De naasten van een verslaafde zijn vrijwel altijd de eersten die hulp gaan zoeken. Want zij zien hun geliefde steeds meer wegkwijnen en de grip op het leven verliezen. Daarom is het van groot belang dat je weet hoe je een verslaving kunt herkennen. Hierdoor kan er in een eerder stadium al een interventie gedaan worden, waardoor de kans op herstel groter is. Heb jij een vermoeden van een verslaving, heb jezelf een verslaving of ken jij iemand die verslaafd is? Dan kun je contact opnemen met HerstellenvanVerslaving.nl. Wij helpen jou of jouw geliefde graag bij het herstellen van de verslaving, want ook voor jou of jouw geliefde is een leven zonder verslaving mogelijk! Dankzij onze herstelbegeleiding werken wij samen aan het herstel en sta je er niet alleen voor. Daarnaast kunnen wij de familie ook bij het proces betrekken en hen tips geven hoe ze kunnen omgaan met het herstel en de verslaving.