Wat is een verslaving en hoe werkt een verslaving?
Om een goed begrip te krijgen van hoe verslaving werkt, is het nuttig om eerst te begrijpen wat verslaving precies inhoudt. Er zijn twee soorten verslaving: verslaving aan stoffen en verslaving aan gedrag. Voorbeelden van verslaving aan stoffen zijn alcohol, drugs of nicotine, terwijl verslaving aan gedrag kan worden gezien bij bezigheden als gamen of gokken. Wanneer iemand verslaafd is, is hij of zij niet langer in staat om zonder de verslavende middelen of het gedrag te functioneren. Vanwege de invloed van de verslaving op de hersenen voelt de verslaafde zich genoodzaakt om het gedrag te vertonen of de middelen te gebruiken om zich “goed” of “lekker” te voelen. Met andere woorden, men kan niet meer zonder een specifieke stof of gedraging. Als je geïnteresseerd bent in de kenmerken van verslaving of meer wilt weten over hoe je verslaving kunt herkennen, raden we je aan om ons blog “Hoe herken je een verslaving?” te lezen.
Hoe werkt een verslaving?
Hoe werkt een verslaving precies? De hersenen spelen een cruciale rol bij verslaving, aangezien de verslavende stoffen of het gedrag invloed hebben op de hersenen. Dit verklaart waarom verslaving wordt beschouwd als een hersenziekte. Vaak begint het gebruik van stoffen of het vertonen van bepaald gedrag door experimenteren, de behoefte om te ontsnappen aan de realiteit, verveling, ontspanning of het doorbreken van een sleur. Door de verslavende stoffen of het gedrag beïnvloeden ze het beloningssysteem in de hersenen, waardoor je je prettiger voelt. Het is echter belangrijk om te beseffen dat dit gevoel slechts tijdelijk is.
Na verloop van tijd neemt het gebruik toe in frequentie en hoeveelheid, omdat er steeds meer nodig is om hetzelfde effect te bereiken en weer een gevoel te ervaren. Op het moment dat het gebruik een gewoonte wordt en je er geen controle meer over hebt, spreekt men van een verslaving. Wanneer iemand verslaafd is, heeft dit ook gevolgen voor andere aspecten van het leven. Denk hier bijvoorbeeld aan het functioneren op het werk, het vervallen of afzwakken van sociale contacten en beginnende of steeds groter wordende financiële problemen.
Hoe zit een verslaving in elkaar?
Het is buitengewoon moeilijk voor iemand die niet verslaafd is om echt te begrijpen hoe het voelt om verslaafd te zijn. Een “normaal” persoon zou vaak snel denken: “Waarom kun je niet gewoon stoppen of het beperken tot één of twee?” Een verslaafd persoon, iemand die er niet om gevraagd heeft verslaafd te worden, zou dat ook graag willen, maar voelt zich machteloos tegenover zijn of haar verslaving. Ze willen stoppen, maar weten niet hoe. Ze hebben de controle verloren. Met enige wilskracht kunnen ze het een tijdje volhouden, maar uiteindelijk bezwijken ze weer.
De machteloosheid die een verslaafde ervaart, kan worden uitgelegd aan iemand die niet verslaafd is als het hebben van diarree. Je hebt iets verkeerds gegeten en je voelt dat je lichaam reageert, je darmen borrelen onrustig. Met enige medicatie kun je het even uitstellen, maar je weet dat het eruit moet. Je bent volledig machteloos en hebt er geen controle over. Een verslaafde die machteloos is en eenmaal begint met gebruik, zorgt ervoor dat zijn leven stuurloos wordt. Alle remmingen verdwijnen en het wordt onmogelijk om te stoppen met het gebruik. Dit proces verergert naarmate de verslaving vordert.
Herstellen van een verslaving? Een herstelcoach kan jou helpen!
Iedereen loopt het risico om een verslaving te ontwikkelen. Sommige mensen zijn gevoeliger dan anderen voor het ontwikkelen van een verslaving, maar het kan iedereen overkomen. Wanneer je eenmaal verslaafd bent, lijkt het soms alsof er geen weg terug is, maar gelukkig is dat niet het geval! Door middel van een interventie, goede herstelbegeleiding en de hulp van een herstelcoach kun je de controle over je verslaving terugkrijgen. Op die manier kun je je leven weer oppakken en verdergaan zonder verslaving. Is een dierbare van jou verslaafd? Ook in dat geval kunnen we helpen met een gepaste aanpak. HerstellenVanVerslaving.nl werkt als ervaringsdeskundige en biedt op maat gemaakte hulp. Samen bespreken we de beste aanpak en gaan we aan de slag.