fbpx

Help, mijn naaste is verslaafd! Wat kan ik doen?

Wanneer je als naaste ziet hoe de verslaving van jouw dierbare hem/haar ruïneert, kan dit erg frustrerend zijn. Helaas zal de verslaafde vaak ontkennen dat er sprake is van een verslaving en niet willen stoppen met het gebruik van middelen of andere verslavende activiteiten. Echter blijven de gevolgen niet beperkt tot de verslaafde zelf, ook naasten en sociale relaties kunnen onder de verslaving gaan lijden. Mijn naaste is verslaafd, wat kan ik doen? Allereerst is het belangrijk om het gesprek aan te gaan met de verslaafde. Echter moet dit wel op een moment dat de verslaafde niet onder de invloed is. Daarnaast moet je ook rekening houden met enkele punten:

  • Leg uit wat de verslaving van hem/haar met jou doet, maar maak hierbij geen verwijten.
  • Zorg dat er geen discussie ontstaat. Want ontkenning, manipulatie en oneerlijkheid zijn vaak de symptomen van een verslaving. Dreigt het uit de hand te lopen? Neem dan afstand en zet het gesprek op een ander moment voort.
  • Spreek vanuit je eigen positie en emotie. Houdt daarbij wel de feiten en emotie gescheiden en wees bovenal eerlijk tegen jouw naaste.
  • Verslaving is een ziekte en komt met allerlei excuses, spreek daarom vanuit empathie en begrip richting jouw naaste.
  • Soms wordt de stap richting verslavingshulp geblokkeerd door schaamte. Vraag daarom of de verslaafde hulp wilt krijgen, jouw helpende hand kan daardoor net het zetje zijn dat diegene nodig heeft.

Welke stappen kun je zetten na het gesprek?

Nadat je met jouw naaste het gesprek hebt gevoerd, is het belangrijk om consequent te blijven en duidelijke grenzen te stellen. Wellicht ben je gewend aan het gedrag van jouw naaste, maar door consequent te blijven kun jij de verandering stimuleren. Houdt vast aan jouw gestelde grenzen en wijk daar niet van af. Wanneer jij een keer toegeeft of iets door de vingers zal zien, zal er vrijwel zeker geen verandering plaatsvinden. Om een goede stimulans te bieden, moet de verslaafde de grenzen en consequenties duidelijk merken. Wil jij de grenzen opstellen? Houdt de volgende punten dan in gedachten.

  • Het is jouw leven en jij bepaald wat er gebeurd. Laat de verslaving van jouw naaste jouw leven niet beïnvloeden, zet jezelf op de eerste plek!
  • Stel geen grenzen of eisen die jij niet na kan of wil komen. Wil jij bijvoorbeeld de naaste niet uit huis zetten? Stel dit dan ook niet als grens wanneer de verslaving doorgaat of als er iets misgaat.
  • Wil jij de verslaving niet ondersteunen? Geef geen geld, onderdak of andere hulp die de verslaafde kan gebruiken voor zijn/haar verslaving.
  • Blijf streng en consequent in de gestelde grenzen en eisen. Geef jij een keer toe, dan worden de grenzen elke keer weer opgezocht en komt er geen verandering.

Verslavingshulp? Dat is niet alleen voor de verslaafde, jij verdient ook hulp.

Mijn naaste is verslaafd, maar jij lijdt hier ook onder! De impact van een verslaving op de naasten wordt nog wel eens onderschat. Niet alleen de verslaafde moet hulp krijgen, maar ook de naaste heeft recht op hulp. Want ook hun leven wordt beïnvloed door de verslaving. Daarom kunt u bij Herstellenvanverslaving.nl ook gebruik maken van een naastenprogramma. Dit naastenprogramma kan gevonden onder de herstelbegeleiding. Ook is het belangrijk om te weten dat de verslaving niet door jou veroorzaakt is en dat je de verslaving niet kunt controleren of beheersen. Daarnaast is verslaving een ziekte en jouw dierbare kan hier ook niets aan doen. Echter kun jij wel helpen om de verslavingshulp te accepteren. Hierdoor kan de verslaving worden aangepakt en kan er weer zicht komen op een leven zonder verslaving.

Interventie bij verslaving met Herstellen van Verslaving

Het kan moeilijk zijn om de stap te zetten om hulp aan te bieden aan jouw dierbare met een verslaving. Een interventiecoach van HerstellenvanVerslaving.nl kan hierbij helpen. Een interventie is voor iedereen geschikt en voordat deze plaatsvindt worden verschillende zaken geregeld, waardoor een behandeling of opname direct kan beginnen. De interventiecoach zal duidelijke adviezen geven en het traject samen met jou als naaste voorbereiden.

Het hoofddoel van een interventie is om de verslaafde dierbare aan te moedigen om de hulp die wordt aangeboden te accepteren. We willen dit doen met mededogen en empathie, terwijl we ook duidelijk maken welke schade is aangericht. Gedurende het proces zullen de naasten goed geïnformeerd worden en actief betrokken worden bij de interventie en het verdere traject. Het is belangrijk om te weten dat ongeveer 85% van de verslaafden onmiddellijk hulp accepteert tijdens een interventie. Neem gerust contact op met HerstellenvanVerslaving.nl als je interesse hebt in het bespreken en plannen van een interventie. Onze ervaringsdeskundigen staan klaar om jullie te helpen in deze moeilijke periode en situatie.