fbpx

Hoe moet je omgaan met een verslaafde?

Omgaan met een verslaafde kan erg lastig zijn. Want hoe kun je het beste omgaan met iemand die verslaafd is? En op welke manier kun jij ervoor zorgen dat je de verslaving niet ondersteunt? Een verslaving raakt namelijk niet alleen de verslaafde, maar ook de mensen om diegene heen. Je wilt graag helpen, maar je weet niet hoe je dit moet bieden. Bij Herstellen van Verslaving snappen wij dat het omgaan met een verslaafde een erg lastige situatie is. Daarom willen wij je graag helpen en bieden wij enkele stappen die jij kunt ondernemen om beter om te gaan met een verslaafde. Lees onze stappen hieronder. Heb je vragen of wil je na het lezen van de blog graag meer weten of heb je hulp nodig? Neem dan contact met ons op! Wij helpen jullie graag.

Ga het gesprek aan en maak je zorgen duidelijk

Heb jij een vermoeden dat iemand verslaafd is? Of weet jij dat iemand verslaafd is en raakt jou dit erg als persoon? Dan is het goed om het gesprek aan te gaan met de verslaafde. Zorg dat je dit gesprek op een rustig moment doet. Daarnaast kun je het gesprek ook het beste aangaan wanneer de verslaafde nuchter is, wanneer dat mogelijk is. Daarnaast zijn er enkele dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je dit gesprek voert:

  • Spreek geen oordeel uit, maar blijf bij jouw zorgen
  • Begin je zinnen veel met “ik” en praat vanuit jezelf
  • Ga geen discussies aan, dit leidt alleen maar af van het doel en kan dingen verergeren
  • Probeer vanuit interesse te vragen en trek geen oordeel

Stel grenzen en ondersteun de verslaving niet

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat jij de verslaving ondersteunt, want je wilt graag dat de verslaafde stopt. Daarnaast moet je ook niet accepteren dat het gebruik van de verslaafde vervelende gevolgen heeft voor jou. Stel daarom je eigen grenzen en maak deze duidelijk op een rustig moment. Daarna moet je wel bij de eigen gestelde grenzen blijven en niet toegeven. Hierbij moet je bijvoorbeeld niet de relatie/het contact willen verbreken als het gebruik doorgaat, maar uiteindelijk het contact of relatie niet willen verbreken. De verslaafde zal dan steeds zonder gevolgen de grens over gaan.

Daarnaast moet je de verslaving ook niet ondersteunen. Dit kan bijvoorbeeld door het bieden van geld of andere hulp. Ga bijvoorbeeld geen problemen van diegene oplossen die hij/zij zelf veroorzaakt heeft. Daarnaast moet je ook niet meegaan in de angst voor hulp of therapie die diegene heeft, want hulp en therapie kan de verslaafde juist helpen. Vind jij dit moeilijk en wil je graag hulp? Neem dan contact met ons op en onze specialisten helpen jullie graag.

Leg de verantwoordelijkheid bij de verslaafde

Het gedrag van iemand veranderen, dat kun jij niet zelf. Alleen diegene kan zelf bepalen om te veranderen. Daarom is het goed om de verantwoordelijkheid bij de verslaafde neer te leggen. Daarom is het niet de bedoeling dat jij allerlei oplossingen gaat bedenken en dingen gaat regelen, want alleen de verslaafde kan bepalen om echt stappen te ondernemen. Daarnaast heeft herstelbegeleiding ook alleen zin wanneer de verslaafde zelf ook echt wil. Ook kan het averechts werken wanneer jij alles gaat regelen, maar daarmee komt de verslaafde zelf niet in beweging. Soms kan het ook voorkomen dat iemand doet alsof hij/zij wilt stoppen om maar van het gezeur af te zijn.

Wanneer de verslaafde zelf aangeeft te willen stoppen, dan kun je wel een helpende hand bieden. Zorg ervoor dat de verslaafde wel zichzelf aanmeldt bij de verslavingszorg, neem dat niet uit handen. Wel kun je bijvoorbeeld meegaan met het eerste gesprek of helpen bij het opstellen van een plan. Wanneer iemand hulp heeft aangenomen en bezig met zijn of haar herstel, dan kan er altijd terugval zijn. Verwacht dan ook niet dat alle problemen in één keer worden opgelost.

Vergeet jezelf niet en zoek zelf ook hulp

De verslaving heeft meer impact dan vaak gedacht wordt. Want de verslaving gaat verder dan de verslaafde zelf, want ook jij wordt geraakt door de verslaving. Wanneer iemand niet wilt stoppen, het stoppen niet lukt of toch weer terugvalt in de oude gewoontes. Dan kan dit erg zwaar zijn voor jou. Maar jij bent niet verantwoordelijk voor de verslaving en het is ook niet jouw schuld dat het niet lukt of mis is gegaan. Daarom is het goed om ook aan jezelf te blijven denken. Ga bijvoorbeeld zelf ook het gesprek aan met iemand uit jouw omgeving die je vertrouwt. Ook kan het in sommige gevallen zo zijn dat een verslavingsinstelling ook hulp biedt aan de naasten van de verslaafde. Daar krijg jij ook de aandacht die je verdient en wordt er besproken hoe je kunt omgaan met een verslaafde.

Herstellen van Verslaving biedt ook een naastenprogramma aan. Daar kun je met maximaal 5 personen online of fysiek begeleidt worden door onze ervaringsdeskundige naastenbegeleider. Daar leer je ook meer over het omgaan met een verslaafde. Wil je graag meer weten over onze herstelbegeleiding, onze kernwaarden of het verhaal achter Herstellen van Verslaving? Bekijk dan onze website of neem contact met ons op. Onze specialisten staan voor je klaar en helpen je graag in deze moeilijke periode.