fbpx
Gokverslaving bij jongeren

Gokverslaving bij jongeren, een groter wordend probleem

Tegenwoordig melden steeds meer jongeren zich bij klinieken met een gokverslaving. Want gokverslaving onder jongeren is in de afgelopen tijd flink gestegen. Doordat het online gokken voor jongeren erg toegankelijk is, is het gokprobleem steeds groter geworden. Daarnaast zijn jongeren ook gevoeliger voor impulsen en prikkels. Hierdoor wordt een gokverslaving bij jongeren ook eerder ontwikkeld. Hoewel het gokken vaak onschuldig lijkt te beginnen kan dit al snel omslaan tot een gokverslaving onder jongeren. Maar hoe kan de grote stijging van de gokverslaving bij jongeren verklaard worden? Waarom heeft er nu ineens een grote stijging plaatsgevonden? In het volgende stuk duiken we hier wat verder op in. Wil jij meer weten over de oorzaken en kenmerken van een gokverslaving? Of wil jij graag meer weten over wat is een gokverslaving en hoe het werk? Lees dan onze andere blogs eens door!

Online gokken door jongeren: toegankelijk gemaakt door online gokken

Sinds er in oktober 2021 een nieuwe kansspelwet is geïntroduceerd is het aantal gokverslavingen onder jongeren gestegen. Online gokken is voor jongeren erg toegankelijk en vanaf de bank te doen. Want vrijwel iedereen heeft een mobiele telefoon met toegang tot internet en kan er met internet bankieren zo geld gestort worden. Daardoor is de drempel om te beginnen erg laag en zijn er vaak erg ruime speellimieten beschikbaar. Hoewel je bij het aanmaken van een account je eigen limiet moet aangegeven, zijn deze limieten vaak zo ruim in te stellen dat het geen effect meer heeft. Online gokken is voor jongeren dus niet alleen toegankelijk gemaakt, maar biedt ook mogelijkheden om veel te vergokken. Wil jij praten over gokken en gokverslaving? Of heb jij een gokverslaving? Neem dan contact met ons op en wij helpen jou graag!

Online gokken legaal gemaakt en veel reclames

Maar waarom werd online gokken legaal gemaakt in Nederland? Omdat het illegaal gokken bij buitenlandse bedrijven al werd gedaan en daar weinig tot geen toezicht is. Daardoor is er een groter risico op misstanden. Nederland was het laatste land in Europa dat online gokken verbood. Ook is het online gokken voor jongeren nog bereikbaarder geworden, doordat er veel reclames werden gemaakt. Partijen als Toto, Unibet en Betcity waren ineens veelvuldig te zien op televisie en bij onder andere voetbalwedstrijden, waardoor het aantal gokkers ook flink is toegenomen.

Gokkasten - gokken onder jongeren
Gokverslaving jongeren

Verbod op ongerichte gokreclames

Per 1 juli 2023 is het niet meer mogelijk om nieuwe gokreclame te maken. Daarnaast mogen rond sportevenementen tot juli 2025 gokreclames blijven, mits de contracten voor 1 juli 2023 zijn afgesloten. Hierdoor blijven de aanbieders nog wel een tijd zichtbaar, waardoor er nog steeds jongeren bereikt kunnen worden. Daarnaast mogen er nog wel online reclames worden gemaakt, maar dan moeten gokbedrijven kunnen aantonen dat tenminste 95 procent van het publiek 24 jaar of ouder is.

Preventie gokverslaving bij jongeren

Hoe kun je een gokverslaving voorkomen? Of welke preventiemaatregelen kunnen genomen worden zodat de kans op een gokverslaving kleiner wordt? Dit zijn vragen die erg belangrijk zijn geworden. De preventie van een gokverslaving of een gokverslaving voorkomen is erg lastig en per persoon verschillend. Want één persoon kan na een keer gokken al een verslaving hebben opgebouwd, terwijl een andere persoon meerdere keren kan gokken en er zo weer mee kan stoppen. Uiteindelijk is de beste oplossing om niet te beginnen aan het online gokken.

Merk je dat je veel aan gokken denkt of wil je graag stoppen, maar lukt dit niet? Zoek dan hulp! Blijf dit niet verzwijgen, maar zorg dat je professionele hulp inschakelt. HerstellenVanVerslaving.nl kan je hierbij helpen. Neem eenvoudig contact met ons op en maak een afspraak. Samen met onze ervaringsdeskundigen kun jij jouw leven zonder gokverslaving weer oppakken.