fbpx
Oorzaken en kenmerken gokverslaving

Oorzaken en kenmerken van een gokverslaving

Een verslaving kan iedereen treffen, of het nu gaat om een verslaving aan een substantie of gedrag. Ook een gokverslaving kan iedereen overkomen. In een andere blog hebben we al besproken wat een gokverslaving is en wat dit inhoudt. Daar kun je meer lezen over een gokverslaving. In deze blog gaan we wat dieper in op de oorzaken en kenmerken van een gokverslaving. Hierdoor wordt het makkelijker om een gokverslaving bij jezelf of bij een naaste te herkennen. Omdat een gokverslaafde zijn of haar verslaving vaak goed verborgen houdt, is het belangrijk om verschillende kenmerken van een gokverslaving te kunnen herkennen. Op die manier kun je alarm slaan en hulp zoeken, zowel voor jezelf als voor anderen. Ben je benieuwd naar de mogelijke oorzaken en verschillende kenmerken van een gokverslaving? Lees dan snel verder!

Mogelijke oorzaken van een gokverslaving

Net als bij andere verslavingen is de gevoeligheid voor een gokverslaving bij elke persoon anders. Verschillende persoonlijke en omgevingsfactoren spelen hierbij een rol. Dit betekent dat de ene persoon misschien geen problemen ervaart, terwijl de ander juist wel gevoelig is voor een gokverslaving. Een verslaving kan al vrij snel ontstaan. Waarom begin je met gokken? Er is een onderzoek die heeft gekeken naar de motivaties voor het beginnen met gokken. Hierbij zijn de volgende motieven naar voren gekomen:

 • Verveling, eenzaamheid of behoefte aan ontspanning
 • Geloof in de kansen op winst en het streven naar snel rijk worden
 • Verlangen naar avontuur, spanning of een adrenalinekick
 • Ervaren van een crisis of relatieproblemen

Daarnaast hebben verschillende omgevingsfactoren ook invloed op het beginnen met gokken. Het gezin en de vriendenkring zijn bijvoorbeeld belangrijke invloeden op het gedrag van een persoon. Als gokken als “normaal” wordt beschouwd binnen deze sociale kringen, is de kans groter dat iemand gaat gokken en een gokverslaving ontwikkelt. Ook de opvoeding speelt hierbij een belangrijke rol. Wordt er geleerd hoe met geld om te gaan of krijgt dit weinig aandacht? Dit kan voor het verdere leven een goede basis leggen, maar ook de kans op een gokverslaving verminderen. Verschillende factoren binnen het gezin en de vriendenkring kunnen van invloed zijn op het beginnen met gokken en het ontwikkelen van een gokverslaving. Het ligt lang niet altijd aan de persoon zelf, maar vooral ook aan de prikkels van buitenaf.

Verschillende kenmerken van een gokverslaving

Als iemand een gokverslaving heeft, kunnen de onderstaande kenmerken zich voordoen. Herken je enkele van deze kenmerken bij jezelf? Praat er met iemand over en zoek hulp indien nodig, want een gokverslaving kan veel schade aanrichten. Herken je deze kenmerken bij een naaste? Ga het gesprek met diegene aan en probeer diegene hulp aan te bieden om van de verslaving af te komen. Enkele kenmerken van een gokverslaving kunnen zijn:

 • Voortdurend denken aan gokken en het verbergen van het gokgedrag en geldzaken
 • Verlies van controle over het gokgedrag
 • Verwaarlozing van sociale contacten, werk of school. Zichzelf steeds meer afsluiten van de buitenwereld
 • Mislukte pogingen om te stoppen met gokken
 • Emotioneel afhankelijk zijn van gewonnen of verloren bedragen. Stemmingswisselingen doordat er geld verloren of gewonnen is
 • Financiële problemen, zoals lenen van bekenden of banken, of geld apart houden om te kunnen gokken
 • Geheimzinnig doen over financiën en geïrriteerd reageren wanneer er vragen worden gesteld over rekeningen of afschriften

Enkele gevolgen van een gokverslaving

Heb je te maken met een gokverslaving, of vermoed je dat iemand in je omgeving gokverslaafd is? In dat geval is het belangrijk om de juiste hulp in te schakelen, omdat een gokverslaving vele negatieve gevolgen met zich meebrengt. Want niet alleen de verslaafde zelf zal last krijgen van de gokverslaving, ook de mensen in zijn of haar omgeving krijgen met de verslaving te maken. Enkele mogelijke gevolgen van een gokverslaving worden hieronder benoemd.

 • Oplopende schulden: Je hebt steeds meer geld nodig om te kunnen blijven gokken. Dit kan zelfs leiden tot betrokkenheid bij criminele activiteiten om de schulden af te betalen.
 • Rusteloosheid, vermoeidheid en uitputting als gevolg van overmatig gokken. Op elk mogelijk moment het liefst aan het gokken, ook in de nacht.
 • Verlies van werk, huis, vriendschappen en relaties als gevolg van de opeenstapeling van problemen.

Kortom, er zijn veel nadelige gevolgen verbonden aan gokken. Ook zijn er nog veel meer gevolgen van een gokverslaving dan hierboven benoemd is . Als je zelf gokverslaafd bent of als je merkt dat iemand in je omgeving een gokverslaving heeft, zoek dan de juiste hulp! HerstellenvanVerslaving.nl kan jou of de persoon in kwestie helpen om weer een leven zonder gokverslaving te leiden. Wil je stoppen met gokken? Neem dan contact met ons op en maak een afspraak.

Kenmerken gokverslaving