fbpx

Waarom wordt een interventie uitgevoerd?

Voordat we een antwoord kunnen geven op de vraag waarom een interventie wordt uitgevoerd, is het goed om te weten wat een interventie is. Daarbij spreken we in deze blog enkel over een interventie bij een verslaving en niet over andere interventies. Maar wat is een interventie? Bij een interventie wordt de hulp van een verslavingsdeskundige ingeschakeld om een vriend, familielid, werknemer of andere naaste te confronteren met zijn of haar verslaving. Omdat de verslaafde vaak zelf niet inziet dat de verslaving voor problemen zorgt of zich vaak schaamt, gaat hij of zij niet zelf op zoek naar hulp. Een interventie wordt door iemand om de verslaafde heen opgezet in samenwerking met de verslavingsdeskundige om diegene het probleem duidelijk te maken. Waarom wordt een interventie dus uitgevoerd? Om duidelijk te maken dat het zo niet langer kan en er verandering nodig is. Gelukkig hoeft de verslaafde dit niet alleen te doen en krijgt hij of zij gespecialiseerde hulp.

Wat is het doel van een interventie?

Doordat een verslaving steeds meer dwangmatig gedrag wordt, wordt het ook steeds moeilijker om het onder controle te houden. Doordat een verslaving op een gegeven moment het leven van de verslaafde volledig gaat beheersen is hulp van buitenaf nodig. Want dit doet een verslaving met je leven. Door middel van een interventie bij een verslaving kan die hulp geboden worden. Daarmee is het uiteindelijke doel van een interventie dat de verslaafde de problemen gaat inzien, maar bovenal de aangeboden hulp gaat accepteren. Daarmee kan er gewerkt worden aan een leven zonder verslaving en kan het leven van voor de verslaving weer opgepakt worden. Door middel van gespecialiseerde herstelbegeleiding en een uitgestippeld traject wordt er samen gewerkt aan het herstel.

Door de problemen van een verslaving eerder vast te stellen en eerder aan de bel te trekken, wordt de kans op een snel herstel groter. Daarom is een vroegtijdige interventie bij verslaving ook van groot belang. Wanneer je een vermoeden hebt van een verslaving bij een vriend, familielid, collega of andere naaste, ga dan vooral het gesprek aan, maar dan wel wanneer iemand “nuchter” is. Weet jij niet goed wat je moet zeggen of doe je dit liever in samenspraak met een specialist? Herstellen van Verslaving staat voor je klaar en helpt je graag! Wanneer nodig kan er een interventie gepland worden om de hulp te accepteren!

Een interventie bespreken? Neem contact met ons op!

Heb jij iemand in jouw omgeving die een verslaving heeft? Of heb jij het vermoeden dat iemand verslaafd is? Dan kan dit ook bij jou hard aankomen, want ook jouw leven wordt hierdoor beïnvloed. Wil jij graag samen met een deskundige de helpende hand bieden aan jouw familielid, vriend, collega of andere naaste? Neem dan contact op met Herstellen van Verslaving! Samen worden de mogelijkheden besproken en kan er een keuze worden gemaakt. Wanneer de interventie plaatsvindt is het vaak mogelijk dat diegene vrijwel direct kan beginnen aan zijn of haar herstel. Is er daarnaast ook behoefte aan een familieprogramma? Want de verslaving raakt meer dan alleen de persoon in kwestie zelf, dan is dat ook mogelijk. Graag meer weten over een interventie of de mogelijkheden voor behandeling bespreken? Neem dan contact met ons op, wij helpen graag.