fbpx

Wat is nazorg bij verslaving?

Wanneer je een verslaving hebt, dan neemt de verslaving jouw hele leven in beslag. Gelukkig is het mogelijk om het leven zonder verslaving weer op te pakken. Bij Herstellenvanverslaving.nl kun je een herstelbegeleidingstraject starten. Daarbij werken we aan het herstel van de verslaafde. Echter is dit traject ook bedoeld als nazorg, want de nazorg bij verslaving is ook erg belangrijk en onlosmakelijk verbonden aan verslavingszorg. Zonder nazorg is herstel niet mogelijk. Maar wat is nazorg bij verslaving eigenlijk? Wanneer je nazorg krijgt, dan leer je onder andere om triggers en valkuilen te herkennen en te vermijden. Daarmee kunnen we de kans op een terugval verkleinen. Door middel van de herstelbegeleiding, ofwel nazorg bij verslaving, bouwen we een sterk fundament waar jij verder op kunt bouwen, ook krijg je verdere tools en handvatten aangereikt om mee verder te gaan. Interesse of meer weten over herstelbegeleiding of nazorg? Neem contact op!

Hoe ziet een nazorgtraject er bij verslaving uit?

Binnen het nazorgtraject van Herstellenvanverslaving.nl werken we wekelijks in verschillende blokken aan diverse leefgebieden. Want deze leefgebieden worden door de verslaving vaak aangetast en verwaarloosd. Denk bijvoorbeeld aan; psychisch of lichamelijk functioneren, maar ook aan sport, werk en hobby’s. Daarnaast is het mogelijk om de nazorg op locatie uit te voeren of op onze eigen locatie in Nijkerk. Samen met jouw herstelbegeleider werk jij aan de terugkeer in de maatschappij en het oppakken van een leven zonder verslaving. Dankzij de juiste begeleiding, goede tools en handvatten en diverse gesprekken die gevoerd worden, zorgen wij ervoor dat de kans op terugval kleiner wordt. Door middel van het nazorgtraject na de verslaving kun jij of jouw naaste het leven weer oppakken en het leven weer tegemoet gaan.

10 belangrijke punten om terugval te voorkomen

#1 Terugval voorkomen met nazorg: Zonder goede nazorg vallen veel mensen terug in de oude gewoontes, waarbij 40% tot 60% weer begint met gebruiken. Nazorg helpt mensen om dit te voorkomen.

#2 Blijvende hulp: Voortdurende gesprekken en ondersteuning na de eerste behandeling helpen mensen om niet terug te vallen. Wie deze extra hulp krijgt, blijft vaker nuchter.

#3 Sterke vrienden en familie: Een goed netwerk van vrienden en familie is erg belangrijk. Mensen die steun krijgen van groepen en gemeenschappen zijn vaak gelukkiger en vallen minder snel terug.

#4 Werk en herstel: Programma’s die helpen bij het vinden van werk, helpen mensen om zelfstandig te zijn en minder vaak terug te vallen. Mensen die werken, hebben minder kans om weer te beginnen met gebruiken.

#5 Omgaan met geestelijke gezondheid: Veel mensen met verslavingen hebben ook andere mentale problemen. Nazorg die beide aanpakt, werkt beter voor een gezonder leven.

#6 Langdurige zorg: Langere nazorg, soms jarenlang, leidt tot betere resultaten. Hoe langer de nazorg, hoe beter het gaat met de persoon.

#7 Persoonlijke aanpak: De beste nazorgplannen zijn speciaal aangepast aan wat iemand nodig heeft. Als plannen flexibel zijn en meegroeien met wat iemand nodig heeft, werken ze beter.

#8 Educatie over gezondheid: In nazorg leren mensen meer over hoe verslaving hun lichaam en geest beïnvloedt. Deze kennis helpt hen om betere keuzes te maken en gezonder te leven.

#9 Ontwikkeling van nieuwe hobby’s en activiteiten: Nazorg helpt mensen om nieuwe interesses en hobby’s te ontdekken die hen afleiden van de drang naar verslavende middelen. Dit helpt hen om een nieuwe, zinvolle invulling aan hun leven te geven, wat erg belangrijk is voor herstel.

#10 Het belang van abstinentie: Volledig stoppen met het gebruik van verslavende middelen is vaak een sleuteldoel in nazorg. Abstinentie vermindert het risico op gezondheidsproblemen, verbetert de mentale helderheid en stabiliteit, en vergroot de kans op een langdurig herstel. Het helpt individuen om volledige controle over hun leven te herwinnen.

Verslaving, het maakt meer kapot dan je lief is

Een verslaving raakt niet alleen de verslaafde zelf, maar maakt meer kapot dan diegene lief is. Vaak zonder dat diegene dat zelf door heeft. Daarom is het goed om te weten hoe je een verslaving kan herkennen. Maar ook om te weten wat je kunt doen wanneer jouw naaste verslaafd is. Op deze manier kun je jouw naaste helpen en op tijd aan de bel trekken. Want hoe verder iemand in een verslaving vast komt te zitten, hoe moeilijker en langer het hersteltraject zal zijn om weer een leven zonder verslaving op te pakken. Daarom is een vroegtijdige interventie ook erg belangrijk. Heb jij een verslaving? Of ken jij iemand met een verslaving? Dan kan Herstellenvanverslaving.nl jouw helpen! Want ook voor jou of jouw naaste is een leven zonder verslaving mogelijk! Samen met onze herstelbegeleiders kunnen wij de juiste aanpak vaststellen en het hersteltraject beginnen. Neem daarom snel contact met ons op en maak een afspraak.